Het koken van Aubergine

0
964
Aubergine
Aubergine

De aubergine (Solanum melongena, synoniem: Solanum esculentum) is zowel een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae) als de vrucht daarvan. De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusië geïntroduceerd. Omstreeks het midden van de 15e eeuw is de plant vanuit Spanje verder in Europa geïntroduceerd. De plant wordt geteeld vanwege de als groente gebruikte vrucht. In China en India is de plant al duizenden jaren bekend.
De in Nederland en België meest verkochte aubergine heeft een glanzende donkerpaarse schil (de kleur aubergine is ernaar vernoemd) en bijna wit vruchtvlees. De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met ‘stevige’ smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum. De antruwa (Solanum macrocarpon) is een aan de aubergine verwante soort, die in Nederland op de markt wordt gebracht vanuit Suriname.

Aubergine kan soms wat bitter smaken. Door de groente (in plakken gesneden) te bestrooien met zout en onder druk (bijvoorbeeld met een plat bord verzwaard met een vol conservenblik) circa 30 minuten te laten staan, wordt waarschijnlijk de bittere waarneming van alkaloïden verhinderd. Spoel de plakken daarna onder koud stromend water af en dep ze met een doek droog. Hierna kan de aubergine gebakken worden. De plakken aubergine kunnen ook even in ruim kokend water geblancheerd worden. Daarna kan de aubergine gewoon worden verwerkt.
Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Solanine is zeer hittebestendig. Door verhitten wordt het solaninegehalte echter wel lager en het risico van maag- en darmklachten is dan erg klein. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.

Bereiding van aubergine

Stap 1: Pak een schilmesje
Stap 2: Snijd het kroontje van de aubergine eraf
Stap 3: Was de aubergine in water
Stap 4: Schil de aubergine, indien gewenst
Stap 5: Snijd de aubergine in de lengterichting in parten

Kooktijd
Rauw eten niet aan te raden
Frituren 4 minuten
Grillen 2 minuten
Koken 15 minuten
Stomen 15 minuten
Stoven 10 minuten
Wokken 5 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 3-7 dagen
Portie kleine eter 250 gram
Portie grote eter 300 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 88
Energie (kcal) 21
Eiwit totaal (g) 1
Koolhydraten totaal (g) 3
Vet totaal (g) 0
Voedingsvezel totaal (g) 2.5
Water (g) 93

 

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

Afbeelding: Door Onbekendhttp://www.usda.gov/oc/photo/98c0468.jpg, Publiek domein, Link

Bron Wikipedia.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here