Hoe kook je Bloemkool

0
729
Bloemkool in de supermarkt
Bloemkool in de supermarkt

Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam voor bloemkool is Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis. De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentiëerde bloemknoppen, in tegenstelling tot broccoli. Er zijn bloemkoolrassen met witte, paarse, oranje of groene bloemkolen. De eerste betrouwbare vermelding van de plant komt voor in Kitab al-Filaha (‘Boek over de landbouw’) van de in Sevilla werkzame Arabische landbouwkundige Ibn al-‘Awwam (12e eeuw). Ook de in Málaga geboren, en in Syrië werkzame farmacoloog, plantkundige en arts Ibn al-Baitar (1197-1248) beschreef de bloemkool. Zijn Duitse beroepsgenoot Joachim Camerarius de Jonge (1534-1598) nam een afbeelding op in zijn kruidboek. Sinds de zestiende eeuw wordt de groente in heel Europa verbouwd.

Bloemkool wordt doorgaans gekookt gegeten, maar is ook als rauwkost eetbaar. Koken neemt 10 tot 20 minuten in beslag, afhankelijk van de gewenste hardheid van het eindresultaat en de afmeting. Bloemkool wordt in een koolhydraatarm dieet gebruikt als vervanger van rijst of aardappelen, omdat het mondgevoel vergelijkbaar is, maar het zetmeel ontbreekt.

Hoe te bloemkool te koken

Stap 1: Breek de buitenbladeren van de bloemkool eraf
Stap 2: Pak een schilmesje
Stap 3: Snijd de stronk uit de bloemkool
Stap 4: Snijd de bloemkool in roosjes
Stap 5: Was de bloemkoolroosjes in water

Kooktijd
Rauw eten mogelijk
Frituren 5 minuten
Grillen 3 minuten
Koken 12 minuten
Stomen 15 minuten
Stoven 8 minuten
Wokken 10 minuten
Houdbaarheid & portie
Houdbaarheid 7 dagen
Portie kleine eter 250 gram
Portie grote eter 300 gram
Voedingswaarden
Energie (kJ) 95
Energie (kcal) 23
Eiwit totaal (g) 1.8
Koolhydraten totaal (g) 1.9
Vet totaal (g) 0.4
Voedingsvezel totaal (g) 2.3
Water (g) 93.4

De voedingswaarden zijn per 100 gram weergegeven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here